Suomen parhaat keilaajat

Suomen parhaat keilaajat

Suomen parhaat keilaajat

Suomessa on tällä hetkellä vain yksi varsinainen ammattilaiskeilaaja, lahtelaissyntyinen Osku Palermaa. Hänen lisäkseen suomalaista mainetta maailman keilaradoilla on pitänyt yllä Mika Koivuniemi, joka on entinen ammattilaiskeilaaja, mutta toimii tällä hetkellä maajoukkueen päävalmentajana Arabiemiraateissa. Palermaan kotipaikkana taas on nykyisin keilailun suurmaa Yhdysvallat, jossa hän kiertää kilpailuja. Yhdysvaltojen jälkeen seuraavat keilailun suurmaat ovat Ruotsi ja Suomi, ja keilailua pidetäänkin jopa Suomen menestyksekkäimpänä palloilulajina.

Mika Koivuniemi

Mika Koivuniemi on paitsi laulaja Paula Koivuniemen sukulainen, myös Suomen kautta aikain paras keilaaja. Mika Juhani Koivuniemi syntyi Tampereella vuonna 1967. Sen jälkeen hän on saavuttanut suomalaisessa huippukeilailussa runsaasti menestystä. Amatööriurallaan Koivuniemi voitti vuoden 1991 henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vuoden 1991 MM-kisoissa Singaporessa sekä Euroopan cupin vuonna 1995. Hänellä on myös joukkuekilpailuiden maailmancupin ja Euroopan cupin kultamitalit. Suomen mestaruuden hän voitti henkilökohtaisella tasolla vuosina 1992, 1994 ja 1995. Näiden lisäksi hän voitti SM-liigan kultaa vuosina 1988–1990.

Mika Koivuniemi on onnistunut heittämään täydellisen 300 pisteen sarjan useammin kuin yksikään muu suomalainen keilaaja. Suomessa hän on heittänyt noin seitsemänkymmentä 300 pisteen sarjaa, ja Suomen lisäksi hän on päässyt juhlimaan täydellistä sarjaa myös kahdessakymmenessä muussa maassa. PBA:n ammattilaiskisojen haastavilla radoilla hän on onnistunut 300 pisteen sarjassa 29 kertaa. Hän on myös yksi harvoista keilaajista, jotka ovat onnistuneet heittämään 300 pisteen sarjan televisioidussa lähetyksessä. Koivuniemi onnistui saamaan 12 täyskaatoa putkeen televisiolähetyksessä vuonna 2003, minkä johdosta hänet palkittiin 20 000 dollarin palkinnolla.

Vuonna 2011 Koivuniemi jäi yhden pisteen päähän toisesta televisioidusta 300 pisteen sarjasta. Hän pelasi Las Vegasissa semifinaaliottelua Tournament of Champions -kilpailussa, jossa hän päihitti vastustajansa historiallisella tuloksella 299–100. Koivuniemellä oli koossa yksitoista täyskaatoa, kun hän heitti viimeistä ruutuaan. Viimeisellä heitolla pystyyn jäänyt keila numero 10 vei häneltä täydellisen sarjan, jonka myötä hänestä olisi tullut historian ensimmäinen keilaaja, joka onnistuu kahdesti televisioidussa kilpailussa 300 pisteen sarjassa.

Osku Palermaa

Osku Palermaa on vuonna 1983 Espoossa syntynyt suomalainen ammattilaiskeilaaja, jonka tunnistaa hänen omaperäisestä kahdella kädellä suoritettavasta heittotyylistään. Palermaa valittiin vuonna 2006 vuoden keilaajaksi. Hän on voittanut joukkueiden Euroopan Cupin vuonna 2004, maailmancupin ja Suomen mestaruuden vuonna 2006, jolloin hän sai lisäksi pronssia joukkuekilpailuissa World Ranking Masters- ja MM-kisoissa. Vuonna 2007 hän voitti kultaa EM-kisojen All Events -kilpailussa.

Keilailu

Keilailu

Osku Palermaa kertoo, että keilailu on ollut aina läsnä hänen elämässään. Palermaan ollessa lapsi hänen isänsä työskenteli keilahallissa, joten Palermaa jäi helposti koukkuun keilailuun. Hän kertoo aloittaneensa keilapallon pyörittämisen keilarataa pitkin suunnilleen samassa iässä, kun hän oppi kävelemään. Palermaan kasvaessa lapsena myös hänen keilailutaitonsa alkoivat hioutua. Kun Palermaa oli 14-vuotias, hän alkoi matkustaa ympäri Suomea kiertäen erilaisissa tapahtumissa. Tuossa vaiheessa hän tiesi, että hän haluaa matkustella ympäri maailmaa ja että hän aikoo treenata itsensä niin hyväksi keilaajaksi kuin vain suinkin mahdollista.

Palermaan mukaan hänen perheensä ja ystävänsä ovat aina merkinneet hänelle todella paljon, aivan kuten myös keilaaminenkin. Hän sanoo keilaaminen johdattaneen hänet useiden elämänkokemusten pariin, sen avulla hän on esimerkiksi päässyt matkustamaan ympäri maailmaa ja luonut unohtumattomia ystävyyssuhteita. Tärkeimpänä keilailun tuomana merkityksenä hän näkee kuitenkin sen, että sen kautta hän tapasi tulevan vaimonsa, jonka kanssa he hankkivat ensimmäisen lapsensa Veronican. Palermaa kertoo vaimonsa olleen aina hänen tukenaan auttaen häntä kasvamaan niin keilaajana, miehenä kuin isänäkin.

Kylli

Comments are closed.