Snookerin kiintotähti Ronnie O’Sullivan

Snookerin kiintotähti Ronnie O’Sullivan

Snookerin kiintotähti Ronnie O’Sullivan

Englantilainen snookerin pelaaja Ronnie O’Sullivan tunnetaan eräänä maailman lahjakkaimmista ja menestyneimmistä taitureista omassa lajissaan. Ison-Britannian Wordsleyssa vuonna 1975 syntynyt snookerin ammattilaispelaaja on kohdannut elämässään runsaasti haasteita alkaen hänen molempien vanhempiensa vankeusrangaistuksista ja hänen itsensä kokemasta taistelusta huumausaineita ja masennusta vastaan.

Nopean pelityylinsä vuoksi lempinimellä Raketti tunnettu Ronnie O’Sullivan nousi snookerin huipulle voitettuaan ensimmäisen Ison-Britannian mestaruutensa vuonna 1993 ja ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2001. Hän teki maksimibreikkien lyöntiennätyksen vuonna 2014 ja yli sadan pisteen breikkien ennätyksen vuonna 2015. Maailman lahjakkaimpana pelaajana yleisesti pidetty O’Sullivan on voittanut maailmanmestaruuden urallaan kaikkiaan viisi kertaa vuosina 2001, 2004, 2008, 2012 ja 2013. Lisäksi hän on voittanut yli kolmekymmentä rankingturnausta.

Nuoruusvuodet

Nopean pelityylinsä vuoksi lempinimellä Raketti tunnettu Ronnie O’Sullivan nousi snookerin huipulle voitettuaan ensimmäisen Ison-Britannian mestaruutensa vuonna 1993 ja ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2001. Hän teki maksimibreikkien lyöntiennätyksen vuonna 2014 ja yli sadan pisteen breikkien ennätyksen vuonna 2015. Maailman lahjakkaimpana pelaajana yleisesti pidetty O’Sullivan on voittanut maailmanmestaruuden urallaan kaikkiaan viisi kertaa vuosina 2001, 2004, 2008, 2012 ja 2013. Lisäksi hän on voittanut yli kolmekymmentä rankingturnausta. O’Sullivan löi ensimmäistä kertaa yli 100 pisteen breikin eli yhdellä lyöntivuorolla saatavan pistesarjan ollessaan 10-vuotias. 15-vuotiaana hänestä tuli nuorin pelaaja, joka on saavuttanut virallisessa turnauksessa snookerin maksimibreikin 147 pistettä eli pussittanut yhdellä lyöntivuorolla kaikki pelissä olevat pallot ilman virheitä.

Ammattilaisura

Ronnie O’Sullivan ryhtyi ammattilaiseksi snookerin pelaajaksi 16-vuotiaana vuonna 1992 ja voitti ensimmäiset 38 otteluaan. Tuolloin hän kohtasi myös raskaan takaiskun, kun hänen isänsä tuomittiin 18 vuodeksi vankilaan baaritappelun yhteydessä tehdystä taposta. Hieman myöhemmin myös hänen äitinsä tuomittiin vuodeksi vankilaan veropetoksesta. Vastoinkäymisistä huolimatta O’Sullivan nousi pian lajin huipulle ja voitti nuorimpana pelaajana koskaan Ison-Britannian mestaruuden vuonna 1993 ja ensimmäisen Masters-turnauksensa vuonna 1995. Nopean ja tehokkaan pelityylinsä ansiosta O’Sullivan sai pian lempinimen Raketti. Vuoden 1997 maailmanmestaruusturnauksessa hän hämmästytti yleisöä tyhjentämällä pöydän vastustajaansa Mick Pricea vastaan maailmanennätysaikaan 5 minuuttia ja 20 sekuntia, mikä on tähän mennessä nopein täyden sarjan suoritusaika. O’Sullivan voitti jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan neljä turnausta sekä useita ammattilaisten kutsuturnauksia, vaikka samaan aikaan kilpailuissa oli mukana 1990-luvulla snookeria hallinnut legendaarinen Stephen Hendry.

Ammattilaisura

Ammattilaisura

Ennätysten rikkoja ja poikkeuksellinen lahjakkuus

Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Ronnie O’Sullivan voitti vuonna 2001. Vuoteen 2009 mennessä hän oli saavuttanut sen lisäksi vielä kaksi maailmanmestaruutta, kolme Ison-Britannian mestaruutta ja vielä neljä Masters-voittoa. Hänen uransa lähti hetkeksi pieneen alamäkeen, mutta hän palasi takaisin voittokantaan viemällä maailmanmestaruuden peräkkäisinä vuosina 2012 ja 2013. Seuraavana vuonna hän saavutti uuden Masters-voiton sekä ennätyksellisen 12. tittelinsä suurista turnauksista voittamalla Welsh Openin. Hän voitti 2014 vielä uransa viidennen Ison-Britannian mestaruuden ja seuraavana vuonna hän teki jälleen historiaa lyömällä ennätyksellisen 776. yli sadan pisteen breikin urallaan. O’Sullivania pidetään yhtenä maailman parhaista pelaajista lyöntitekniikaltaan. Hän lyö yleensä oikealla kädellä, mutta pystyy lyömään monissa tilanteissa myös vasemmalla. Hän on kertonut lyöneensä maksimibreikin pelkästään vasenta kättään käyttäen. Erikoisen taitava O’Sullivan on lyöntisarjojen rakentamisessa, jolloin hän saa siirreltyä punaisia palloja parempiin paikkoihin pussittaessaan väripalloja.

Henkilökohtainen elämä

Ronnie O’Sullivan on kertonut avoimesti ongelmistaan huumausaineiden ja masennuksen kanssa uransa aikana. Hän on kirjoittanut myös kaksi omaelämäkertaa, joista toisessa hän kuvailee, kuinka hän ryhtyi juoksemaan pysyäkseen kunnossa ja keskittyneenä. O’Sullivanilla on kaikkiaan kolme lasta, Taylor-Ann, Lily ja Ronnie Jr. Hän erosi pitkäaikaisesta puolisostaan Jo Langleysta vuonna 2008 ja on seurustellut vuodesta 2013 lähtien näyttelijätär Laila Rouassin kanssa. O’Sullivanin isä pääsi pois vankilasta vuonna 2010

Kylli

Comments are closed.