Maya-intiaanien muinainen pallopeli

Maya-intiaanien muinainen pallopeli

Ihminen on kautta aikain ollut leikkimielinen, ja halunnut myös kaikkien arkisten töiden keskellä rentoutua vaikkapa pelaamalla jotain. Pallopelit ovat aina olleet suosittuja, ja varmasti tunnet monia nykyaikaisia pallopelejä kuten jalkapallo, koripallo tai vaikkapa sulkapallo. Mutta oletko koskaan kuullut muinaisten maya-intiaanien pallopelistä? Katsotaanpa hieman mitä tiedämme tästä aikanaan hyvin suositusta pelistä.

Historia ja merkitys

Maya-sivilisaatio oli monia tuhansia vuosia sitten levittäytynyt hyvin laajalle alueelle Keski-Amerikkaan. Mayojen pallopeli, jota voimme kutsua myös nimellä “pitz”, on saanut alkunsa yli 3000 vuotta sitten, ja oli ennen siirtomaa-aikaa myös muiden intiaanisivilisaatioiden pelaama rituaalimielessä tärkeä joukkuepallopeli. Tämänkaltaista peliä pelasivat mayojen lisäksi muuan muassa asteekit, olmeekit ja tolteekit. Arkeologisissa etsinnöissä pelistä on löydetty paljon merkkejä eteläisimmän Meksikon ja nykyisen Nicaraguan rajalta ajalta noin vuodelta 1400 eaa. Mielenkiintoiset löydöt sisältävät esimerkiksi pitkulaisia kenttämuodostelmia, kumisia palloja, sekä pienoispatsaita joiden ajatellaan liittyvän pallopeliin.

Mayojen pallopeli

Mayojen pallopeli oli paljon muutakin kuin vain urheilutapahtuma. Se oli myös uskonnollinen, rituaalinen, ja jopa poliittinen tapahtuma. Kun mayat pelasivat nelinpeliä, he kunnioittivat muinaisessa Popol Vuh -eepoksessaan kerrottua luomistarua. Tarusto kertoo kuinka kaksosveljekset pelasivat pallolla ollessaan maan päällä, ja kuinka pelissä vuorottelivat sekä pimeyden että valon voimat. Nämä elementit otettiin mukaan peliin, ja pelin päätyttyä järjestettiin erilaisia seremonioita, joissa saatettiin uhrata myös ihmisuhreja. Voittajajoukkueen pallo poltettiin, joskus uhrattiin hävinneen joukkueen johtaja, joskus jopa koko joukkue. Joukkueet saattoivat myös pelin jälkeen saunoa yhdessä eräänlaisessa saunassa. Pelin raakuutta kuvaa valitettavan hyvin se, että toinen joukkue saatettiin koostaa sotavangeista, joita sitten pahoinpideltiin ja nälkiinnytettiin ennen peliä, ja näin varmistettiin heidän häviönsä.

Pallokenttä edusti mayoille maailmankaikkeutta, jossa hyvyyden ja pahuuden voimat mittelivät keskenään. He ajattelivat, että pallopelin ansiosta koko maan järjestys pysyi oikeana; aurinko nousi aamulla, sateet tulivat ajallaan, taivaankappaleet pysyivät omilla paikoillaan ja laskivat yöllä manalaan. Pelipallo symboloi heille aurinkoa ja tähtiä, jotka ovat aina liikkeessä.

Pelin kulku

Itse pelikenttä oli H- tai I-kirjaimen muotoinen, ja sen keskellä oli pelikuja ja reunoilla jonkinlaiset seinät. Molemmissa päissä oli myös leveä päätyalue. Pelaajia oli kahdessa joukkueessa, molemmissa 1-15 pelaajaa. Mielenkiintoista on etteivät pelisuojuksetkaan ole mikään nykyaikainen keksintö, vaan silloiset pelaajat käyttivät jonkinlaisia nahka- ja puuvillasuojuksia.

Pelipallo ei ollut mikään pieni, köykäinen pallo, vaan usein miehen pään kokoinen ja kolme kiloa painava. Se oli tehty raakakumista, puusta tai nahasta. Joukkueen tarkoituksena oli saada tämä pallo joko kentän laidassa oleville pelimerkeille, tai kivirenkaiden läpi, jotka sijaitsivat seinässä melkein 3 metrin korkeudessa. Palloon ei saanut koskea käsillä eikä jalkaterillä, ja sen piti pysyä koko ajan ilmassa. Pelaajat pukkasivat palloa siis lähinnä päällä, kyynärpäällä, polvilla tai harteilla.

Heti ensimmäisen korin tehnyt joukkue oli voittaja. Mielenkiintoisena yksityiskohtana pelin kulusta voidaan kertoa, että voittajajoukkueelle annettiin oikeus saada kaikki katsojien yllä olevat korut ja vaatteet, mikä johti väistämättä siihen että yleisö pakeni paikalta heti kun peli oli ratkennut. Entä jos palloa ei saatu millään kivirenkaan läpi? Tulos saatettiin silloin ratkaista virhepisteiden perusteella, joita annettiin kun joukkueen pelaajat koskettivat palloa kielletyillä kehonosilla. Näin saatiin taas yleisö liukenemaan nopeasti katsomosta pois, ja pelaajat pääsivät lopultakin hengähtämään kovan koitoksen jälkeen.

Vuosisatojen, jopa tuhansien vuosien saatossa ovat tämänkaltaiset pelit kehittyneet varmasti paljon inhimillisemmiksi, leikkisämmiksi ja hyvällä tavalla taktisemmiksi. Toisaalta niin silloin kuin nykyäänkin, pallopelit auttavat pelaajia pitämään yllä hyvää lihas- ja yleiskuntoa. Katsojat taas pääsevät nauttimaan jännityksestä ja viihteestä. Mutta mietihän seuraavalla kerralla kun olet katsomassa vaikkapa koripallo-ottelua, kuinka mukavaa on ettei pelin jälkeen tarvitse pelätä mitkä korut päältäsi ryöstetään, tai että hävinneen joukkueen kapteeni jouduttaisiin uhraamaan. Voit vain nauttia suosikkijoukkueesi taidokkaasta pelaamisesta.

Kylli

Kommentointi on suljettu.