Kyykkä

Kyykkä

Kyykkä

Kyykkä on yleensä ulkona pelattava peli, jota voi pelata henkilökohtaisena pelinä, pareittain tai neljän hengen joukkueina. Kyykkää harrastetaan sekä kesäisin että talvisin. Lajilla on satoja vuosia vanhat karjalaiset perinteet. Pelin ideana on pyrkiä heittämään neliönmuotoisella pelialueella olevat kyykät pois kartuilla mahdollisimman vähillä heitoilla. Kyykät ovat puisia sylinterejä ja kartut ovat puusta valmistettuja kyykkämailoja. Suomen kyykän kattojärjestönä toimii Suomen Kyykkäliitto.

Kesäisin kyykkää harrastetaan kovilla hiekka- ja sorakentillä ja talvisin sekä hallikisojen hiekkakentillä että myös pakatulla lumella ja jäällä. Useat karjalaisseurat harrastavat kyykkää ainoastaan kilpailutoiminnan ulkopuolella, mutta jotkut seuroista osallistuvat myös Suomen Kyykkäliiton valtakunnallisiin kilpailuihin. Kyykkäliiton ulkopuolella laji on saanut uusia harrastajia ja suosiota varsinkin opiskelijoiden parissa esimerkiksi Lappeenrannassa.

Kenttä ja välineet

Kyykkää voi pelata talvella lumikentällä tai kesäkilpailuissa mahdollisimman tasapintaisella sorakentällä. Kenttä koostuu kahdesta 5 x 5 metrin suuruisesta neliöstä, joista toinen toimii joukkueen heittoneliönä ja samalla vastajoukkueen pelineliönä. Kenttäpuoliskojen välissä on kymmenen metrin matka. Yhteensä kenttä vie reuna-alueineen noin 7 x 22 metrin tilan. Naisten kisoissa heittoneliö on 5 x 4 metriä ja nuorten kisoissa 3 x 3 metriä, jolloin myös neliöiden väli on vain kuusi metriä.

Heittämiseen käytettävät kyykkämailat eli kartut on sorvattu puusta. Ne ovat pyöreitä ja niissä on toisessa päässä kädensija. Kädensijoissa käytetään usein erilaisia karhennuksia paremman otteen takaamiseksi. Mailojen painoa ei ole rajoitettu, mutta niiden enimmäispituus on 850 millimetriä ja enimmäispaksuus 80 millimetriä. Pelin alussa molempien neliöiden eturajoille sijoitetaan pystyyn rivi päällekkäisiä kyykkäpareja. Henkilökohtaisessa kyykkäpareja on kymmenen, ja ne sijoitetaan alkaen 125 senttimetriä sivurajasta. Joukkuepelissä pareja on kaksikymmentä, ja niiden sijoittaminen alkaa 10 senttimetrin päästä sivurajasta. Kyykät ovat reunoistaan pyöristettyjä ja puusta sorvattuja lieriöitä, joiden halkaisija on 65–80 millimetriä ja korkeus 100 millimetriä.

Pelin kulku

Kyykkäpelissä henkilökohtaisessa kisassa käytetään neljää kyykkämailaa per lyöntivuoro. Pari- ja joukkuepeleissä jokaisella pelaajalla on käytettävissä lyöntivuoron aikana kaksi mailaa. Jokainen pelaaja heittää omalla vuorollaan heittoneliöstään ja yrittää saada mailallaan kyykät pois toisella puolella sijaitsevasta pelineliöstä. Jos mailoja jää käyttämättä, pelaaja tai joukkue saa pluspisteitä, kun taas neliöön tai neliöiden väliin jääneistä kyykistä saa miinuspisteitä. Pelin aloitusheitot suoritetaan miesten pelissä 15 metrin päästä pelineliön reunasta, eli toisin sanoen oman heittoneliön takaa. Heittäjä saa siirtyä lähemmäksi, kun vähintään yksi kyykkä on mennyt pelineliön ulkopuolelle. Naisten aloitusheittomatka on 10 metriä ja peli jatkuu 8 metrin päästä pelineliön etureunasta.

Pelissä pelataan kaksi pelipuoliskoa. Pelipuolisko päättyy, kun pelaaja tai joukkue saa tyhjennettyä pelineliönsä kyykistä. Vastustajalla on mahdollisuus käyttää sama määrä mailoja pelipuoliskoa kohti. Tämän jälkeen pelataan toinen puolisko vaihtamalla ensin joukkueiden pelipuoliskoja. Joukkuekisassa voittaja selviää pelipisteiden erotuksella. Voittaja saa kaksi pistettä, tasapeli antaa yhden pisteen ja tappiosta tulee nolla pistettä. Henkilökohtaisessa kisassa pelaajalla on käytössään 20 mailaa pelipuoliskoa kohti, ja pelaajan lopputulos on molempien puoliskojen yhteenlaskettu tulos.

Ennätystulokset

Suomen ennätys kyykän henkilökohtaisessa kilpailussa miehillä on +30 pistettä, johon vaaditaan kentän tyhjentäminen molemmilla pelipuoliskoilla yhteensä kymmenellä mailalla. Tämän ovat saavuttaneet Janakkalan Kyykkäkerhon Harri Kanto vuosina 1991 ja 1993, myös Janakkalan Kyykkäkerhoa edustava Harri Aaltonen vuonna 1992, Kuopion Kyykkäseuran Esko Rautiainen vuonna 2000, Imatran Kyykkää edustava Veli-Pekka Juvonen vuonna 2003, Nurmeksen Kyykkäseuran Marko Peiponen vuonna 2009, Helsingin Suojärveläisten Seuran Veli-Pekka Ehoniemi vuonna 2011 sekä Nurmeksen Kyykkäseuran Reima Peiponen vuonna 2013. Naisten ennätyksen +28 teki Oriveden Karjala-Seuraa edustava Päivi Ruotsalainen vuonna 2011.

Kylli

Comments are closed.