Klassinen kasipallo

Klassinen kasipallo

Kasipallo

Kasipallo on biljardipeli, joka on erittäin suosittu ympäri maailmaa ja josta järjestetään kansainvälisiä kisoja sekä ammattilaisille että amatööreille. Kilpailullisena pelinä se on ysipallon jälkeen toiseksi suosituin biljardipeli. Kasipalloa pelataan biljardipöydällä, jossa on kuusi taskua. Kasipallo on pelinä niin suosittu, että se on käytännössä synonyymi biljardille monelle satunnaiselle pelaajalle, joka ei välttämättä edes tiedä muunlaisten biljardimuotojen olemassaolosta. Kasipallosta on virallisten sääntöjen ohella olemassa lukemattomia erilaisia sääntömuunnelmia, jotka voivat vaihdella alueittain tai jopa saman kaupungin eri biljardisaleittain.

Kasipallon historiaa

Kasipallon historia juontaa juurensa 1900-luvun alussa pelattuun peliin, jossa pelivälineinä käytettiin seitsemään keltaista ja seitsemään punasta palloa, mustaa palloa ja lyöntipalloa. Nykyään palloissa käytettään yleensä maailmanlaajuisesti eri värisiä raidallisia ja yksivärisiä värejä, mutta esimerkiksi britannialaisessa kasipalloversiossa Black Ballissa käytetään yhä näitä perinteisiä värejä. Alkuperäisessä pelissä oli nykymuotoiseen kasipalloon verrattuna hyvin yksinkertaiset säännöt, eikä siitä laadittu millään nimellä virallista sääntökirjaa ennen vuotta 1940.

Välineet

Kasipallossa käytetään tavanomaisesti 2,7 metriä x 1,4 metriä kokoista suorakulmion muotoista pöytää, joka on verhoiltu veralla ja jossa on kuusi pussia, neljä jokaisessa nurkassa ja yksi pussi molempien pitkien sivujen keskellä. Pöytien mitat saattavat vaihdella hieman eri valmistajien kesken. Joissain säännöissä sallitaan pienempien pöytien käyttäminen aina 2,1 metriä x 1,1 metriä suuruisiin pöytiin asti. Yleensä ammattilaiskilpailuissa käytetään suurempaa standardimittaista pöytää, kun taas amatöörien liigoissa ja kilpailuissa suositaan yleensä pienempää mallia, että pöytiä mahtuu enemmän järjestäjäpaikan tiloihin.

Kasipallossa käytetään seitsemää yksiväristä palloa, jotka on numeroitu ykkösestä seiskaan, seitsemää raidallista palloa, jotka on numeroitu ysistä viiteentoista, kasipalloa ja valkoista lyöntipalloa. Pallojen väritys on yleensä seuraavanlainen (suuret numerot eroavat pienistä pallon valkoisella raidalla): ykkönen ja ysi ovat keltaisia, kakkonen ja kymppi sinisiä, kolmonen ja yksitoista punaisia, nelonen ja kaksitoista violetteja, vitonen ja kolmetoista oransseja, kutonen ja neljätoista vihreitä sekä seiska ja viisitoista ruskeita. Kasipallo on musta ja lyöntipallo eli kivi valkoinen.

Pelin eteneminen

Pelin alussa viisitoista kohdepalloa kootaan kolmionmuotoiseen telineeseen, jonka leveä osa asetetaan samansuuntaiseksi pöydän kapean päädyn kanssa. Kolmio asetetaan niin, että sen kärkipallo on pöytään merkityllä paikalla. Pallojen järjestys tulee olla satunnainen, paitsi että kasipallo on aina kolmion keskellä ja kolmion takaosan kärjissä on oltava toisessa raidallinen ja toisessa yksivärinen pallo.

Pelin eteneminen

Pelin eteneminen

Pelin aloituslyönti tehdään lyöntivuoron aloittajan arvonnan jälkeen kolmion vastakkaisen päädyn lyöntiviivan takaa. Jos pelaaja saa pussitettua vähintään yhden kohdepallon aloituslyönnillä, hän saa jatkaa peliä. Aloituslyönnin jälkeen vuorossa olevan pelaajan on valittava ennen lyöntiään, aikooko hän pussittaa raidallisia vai yksivärisiä palloja (aloituslyönnillä pussitetut pallot eivät vielä määritä pelaajan palloja). Kun pelaaja on pussittanut tämän jälkeen hyväksyttävästi vähintään yhden omista palloistaan, nämä pallot ovat voimassa pelin loppuun saakka.

Palloja lyödään vuorotellen. Pelaaja saa jatkaa lyöntivuoroaan, kunnes hän ei saa pussitettua kohdepalloa tai tekee virheen. Jos pelaaja tekee virheen, seuraavaksi lyöntivuoroon tuleva pelaaja saa vapaan käsipallon mistä tahansa pöydältä. Kun pelaaja on saanut pussitettua kaikki kohdepallonsa, hänen tulee pussittaa viimeiseksi kasipallo. Pelaajan täytyy ennen lyöntiä ilmoittaa, mihin pussiin hän aikoo upottaa kasipallon. Pelaaja häviää tässä vaiheessa, jos hän lyö kasipallon pois pöydältä, upottaa sen väärään pussiin tai pussittaa kasipallon ja tekee samalla virheen. Jos kasipallo ei mene pussiin tai putoa pöydältä, mutta pelaaja tekee virheen, siirtyy lyöntivuoro seuraavalle pelaajalle. Useissa amatöörikisoissa tästä aiheutuu kuitenkin tavallisesti välitön tappio lyöntivuorossa olevalle pelaajalle.

Kylli

Comments are closed.