Irlantilainen katukeilaus

Irlantilainen katukeilaus

Irlantilainen katukeilaus

Katukeilaus on Irlannista alkunsa saanut, yksinkertainen urheilulaji. Tänä päivänä sitä pelataan eniten Irlannin kahdessa maakunnassa, jotka ovat Armagh ja Cork. Myös Mayon, Limerickin, Waterfordin, Louthin, Managhanin, Tyronen ja Wexfordin maakunnissa katukeilaus kuuluu niin sanotusti katukuvaan. Lajia harrastetaan Irlannin lisäksi muun muassa myös Isossa-Britanniassa (Dagenhamissa, Lontoossa), useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa (esimerkiksi Massachusettsissa, New Yorkissa, Vermontissa, Connecticutissa, Michiganissa, Pohjois-Carolinassa, Georgiassa ja Länsi-Virginiassa), Kanadassa, sekä Uudessa-Seelannissa. Alankomaissa ja Luoteis-Saksassa pelataan samankaltaista lajia nimeltään Klootschieten.

Lajin säännöt ovat yksinkertaiset ja ne tulevat tutuksi jopa pelaamisen yhteydessä. Kilpailijoiden tulee heittää metallipalloa ennalta määrättyä reittiä pitkin maaliin saakka. Kuulan pysähtymispaikka merkitään liidulla tiehen. Jos kuula vierii tieltä ulos, tehdään liidulla merkintä kuulaa lähimpänä olevaan kohtaan tietä. Kilpailija, kuka selviytyy maantien varteen tehdystä reitistä pienimmällä määrällä heittoja, on voittaja. Ottelussa on aina vähintään kaksi kilpailijaa, jotka pelaavat joko kaikki toisiaan vastaan tai joukkueissa. Jos kahdella pelaajalla tai joukkueella on yhtä vähän heittoja maaliviivan ylitettyään, voittaja määräytyy sen mukaan, kenen kuula on kulkenut tämän jälkeen pisimmän matkan. Katsojat voivat lyödä vetoa lempikilpailijoidensa puolesta, ja tarjota heille neuvojaan seuraavaa heittoa varten.

Armaghin ja Corkin maakunnissa on molemmissa omat heittotyylinsä. Näitä voidaan kutsua myös pohjoiseksi (Armagh) ja eteläiseksi (Cork) tyyliksi. Pohjoiselle tyylille on ominaista, että kilpailija juoksee heittoviivalle ojentaen kuulaa kantavan kätensä taakse, napauttaen viivalla kätensä eteenpäin selkä ja hartiat kaartuen, ja heittäen kuulan alakautta eteenpäin. Eteläisessä tyylissä taas kilpailija nostaa käsivartensa ja kuulan ylös ja takaisin alas viivalle juostessaan, ja viivan kohdalla pyöräyttää kuulan alakautta eteenpäin.

Irlantilainen katukeilaus

Ainoa väline, joka lajia varten on pakollinen, on tykinkuula. Jos peliä pelataan perinteisesti, tarvitaan myös liitu, jolla tehdä maahan merkintöjä. Kuulan ympärysmitan tulee olla noin 18 senttiä ja painon noin 790 grammaa. Sitä kutsutaan katukeilauksessa luodiksi tai kulhoksi (Irlannissa sitä kutsutaan nimellä ból). Tapahtumapaikkana toimii tie, joka on mielellään asfaltilla päällystetty. Laji ei siis vaadi kilpailijoilta tai järjestäjiltä isoja investointeja. Arkivapaapäiviäkään otteluita varten ei tarvitse pyytää, sillä ottelut järjestetään usein sunnuntaisin.

Katukeilaus ennen ja nyt

Alkunsa laji on saanut jo 1600-luvulla, Fintan Lanen (Katukeilauksen historia Irlannissa) kirjan mukaan. Ennen 1800-lukua lajia pelattiin paljon myös Skotlannissa, Pohjois-Englannissa ja Pohjois-Amerikassa. Silloin kilpailijoilla oli 20 heittoa kullakin, ja pisimmän matkan näillä heitoilla kulkenut, julistettiin ottelun voittajaksi. Säännöt eroavat nykyisestä pelitavasta siis pisteenlaskun osalta.

Irlannin katukeilausotteluita säätelee vapaaehtoisesti toimiva Irlannin Katukeilaus -järjestö eli Ból Chumann na hÉireann. Järjestö perustettiin vuonna 1954 korvaamaan entistä, hieman jo toiminnastaan hiipuvaa irlantilaista katukeilausjärjestöä. Ensimmäiset kansalliset mestaruuskisat järjestettiin vuonna 1963 Armaghin ja Corkin maakuntien välillä. Ensimmäiset maailmanlaajuiset kisat taas järjestettiin vuonna 1985. Suurin katukeilaustapahtuma järjestetään joka vuosi Länsi-Virginiassa, Wheelingin kaupungissa. Yhdysvalloissa tapahtumat järjestävät Länsi-Virginian Katukeilaus -järjestö (West Virginia Irish Road Bowling Association). Myös Portlandissa, Oregonin osavaltiossa, järjestetään katukeilausotteluita vuosittain.

Katukeilaus kulttuurissa

Katukeilaustunnelmaan voi virittäytyä Länsi-Corkista ja katukeilauksesta kertovan dokumentin parissa. Kelttiläinen yhtye Gaelic Storm vierittää ”luoteja” kappaleessaan Out The Road, ennen kuin sade lyriikoiden mukaan kastelee kilpailijat. Yhtyeen kappaleita löytyy myös muun muassa maailmankuulun Titanic-elokuvan ääniraidalta (kappaleet Blarney Pilgrim, John Ryan’s Polka, Kesh Jig ja Drowsy Maggie). Jos dokumentti ja Gaelic Storm eivät lajista innostuneille vielä riitä, voi ostoslistalle lisätä ”luodin”, ja etsiä sopivan ruuhkattoman tien keilausotteluita varten. Paras asia lajissa on se, ettei sitä tarvitse harjoitella vuosia ja se sopii koko perheelle ajanvietteeksi.

Kylli

Comments are closed.

© lahti-bowling 2021