Fast Eddie Felsonin tarina biljardielokuvissa

Fast Eddie Felsonin tarina biljardielokuvissa

Fast Eddie Felsonin tarina biljardielokuvissa

Biljardi ja elokuvat sopivat yhteen loistavasti. Biljardiaiheisia elokuvia on tuotettu useita kymmeniä, ja joistakin näistä elokuvista on tullut todellisia klassikoita. Aihetta käsittelevät elokuvat maalaavat biljardin pelaamisesta usein hieman vääristyneen ja värittyneen kuvan, mutta ne ovat myös omalta osaltaan levittäneet lajin mainetta ja tuoneet uusia pelaajia pelin pariin.

Monet biljarditeemaiset elokuvat käsittelevät kuitenkin myös muita aiheita, vaikka pelaaminen onkin näkyvässä roolissa. Kuuluisimpiin biljardielokuviin kuuluvat biljardihuijari Fast Eddie Felsonista kertovat Suurkaupungin hait ja Suuret setelit.

Suurkaupungin hait 1961

Robert Rossenin vuonna 1961 ohjaama Suurkaupungin hait (Hustler) on menestyksekäs mustavalkoinen elokuva, joka perustuu Walter Tevisin vuoden 1959 samannimiseen romaaniin. Mestariteos sai kolme Golden Globe -ehdokkuutta, kaksi Oscar-palkintoa parhaasta lavastuksesta ja parhaasta kuvauksesta sekä vielä yhteensä seitsemän muuta Oscar-ehdokkuutta muun muassa parhaan elokuvan kategoriassa. Kaikki elokuvan neljä päätähteä, ohjaaja ja käsikirjoittaja saivat kukin ehdokkuuden. Useimpien biljardielokuvien ystävien mielestä kyseessä on ylivoimaisesti kaikkien aikojen paras biljardielokuva.

Vaikka Suurkaupungin hait onkin kriitikoiden eniten ylistämä ja tunnetuin biljardielokuva, elokuva ei kuitenkaan sinällään kerro biljardista. Biljardin pelaaminen on elokuvan kilvoittelutilanteissa vahvasti läsnä, mutta sen tilalla voisi olla mikä tahansa muu itseluottamukseen, bluffaamiseen, rahanhallintaan ja psykologiaan pohjautuva peli. Elokuva ei kerro päähenkilö Fast Eddien kohtaamisista muiden pelaajien kanssa, vaan lähinnä hänen omasta sisäisestä taistelustaan omien demoniensa kanssa.

Elokuvan juoni

Suurkaupungin hain tarina kertoo Paul Newmanin esittämästä biljardihuijari Fast Eddie Felsonista, jonka koppavuudelle ja uhmakkuudelle vetää vertoja ainoastaan hänen taidokkuutensa biljardipöydässä. Fast Eddien tarve todistaa olevansa paras pelaaja johtaa 40 tunnin yhtäjaksoiseen pelirupeamaan legendaarista Minnesota Fatsia vastaan. Nöyryytetty Fast Eddie putoaa pohjalle ja tapaa sen jälkeen toivottoman alkoholistinaisen ja paha-aikeisen managerin. Hän saa lopulta uusintaottelun Minnesota Fatsin kanssa, mutta vasta maksettuaan hirvittävän hinnan ja opittuaan paljon itsestään.

Elokuvan juoni

Elokuvan juoni

Loistavien näyttelijäsuoritusten, ohjauksen, käsikirjoituksen ja taustamusiikkina toimineen jazzin lisäksi elokuvan menestys pohjautuu myös loistavalle biljardin pelaamiselle. Suurkaupungin hait oli ensimmäinen pääasiassa biljardiin keskittyvä elokuva, joka kuvasi aiempia vuosikymmeniä, jolloin biljardisaleja oli tiheämmässä ja niiden kattojen alla syntyi vähintään alueellisia ja jopa kansallisia legendoja.

Suuret setelit 1986

Vuoden 1986 elokuva Suuret setelit (The Color of Money) on jatkoa Suurkaupungin haiden Fast Eddien tarinalle. Huippuohjaaja Martin Scorsese otti elokuvan ohjattavakseen, joten oli odotettavaa, ettei elokuvasta tulisi pelkkä yksinkertainen jatko-osa aiemmalle menestyselokuvalle. Suuret setelit on näyttävä ja nokkelasanainen biljardidraama, joka on jatkumoa Suurkaupungin haiden tarinalle, mutta ei sorru helppoon toistoon alkuperäisen elokuvan jatkoksi. Kyseessä on täysin oma tarinansa Paul Newmanin esittämästä menneiden vuosien biljardihuijarista, jonka ajatus vielä luistaa, mutta joka on menettänyt suuren osan biljarditaidoistaan vuosikausien juomisella.

Robert Rossenin ohjaaman Suurkaupungin haiden energisestä otteesta pitänyt Scorsese käsittelee elokuvassaan ihmissuhteita ja eräänlaista isän ja pojan välistä konfliktia esittäessään Eddien riidanhaluisena vanhentuvana miehenä ja Vincentin virnuilevana ja nuorekkaana pelaajana, jossa Eddie näkee paljon nuorta itseään. Elokuvassa on tietynlaista road movie -henkisyyttä, kun tapahtumat siirtyvät biljardisalilta toiselle, siinä on myös ripaus urheiluelokuvaa, kun Eddie valmentaa Vincentiä biljarditaidoissa. Elokuvan kellastuneissa väriteemoissa on myös jotain hengellisyyttä, kun tupakanvärjäämät tunkkaiset pelisalit yhdistyvät kirkkaanväristen biljardipallojen kolahduksiin. Scorsese ei yritä esittää täysin realistista maailmaa, vaan elokuva esittää ympäristöä, jossa tunteet viuhuvat ja muuttavat suuntaa kuin biljardipallot pöydällä.

Oscarin arvoinen suoritus

Paul Newman sai näyttelijäntyöstään Suurissa seteleissä parhaan miespääosan Oscar-palkinnon ja oli ehdolla Golden Globe -palkinnon saajaksi. Kaikkiaan Suuret setelit sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Newman esitti loistavasti aiemmin koppavan energisen nuorukaisen vanhentunutta ja turhautunutta versiota, jossa riitti kuitenkin vielä virtaa suuttua raivoisasti oppipoikansa typeryyksille. Tom Cruisen roolisuoritus elokuvassa on jäänyt monesti hänen muun menestyksensä varjoon, mutta hän tarjoaa vahvan vastineen Newmanin suoritukselle.

Vincent on eloisa hahmo, joka on samaan aikaan nuori ja naiivi, mutta pystyy silti vastaamaan tulisesti mestarilleen Fast Eddielle. Heidän välissään on Mary Elizabeth Mastranonion esittämä Carmen, joka on Vincentin tyttöystävä ja manageri. Hän saa oman osansa Eddien puolelta, mutta he molemmat ymmärtävät Vincentiä. Elokuva tarjoilee tiukkaa dialogia kirjailija Richard Pricen kynästä ja Scorsesen ote on nähtävissä, vaikkakin hän on myöntänyt elokuvan olleen hänelle pelkkä välityö ja keino kerätä rahaa Kristuksen viimeistä kiusausta varten. Lopulta elokuvan tarina kertoo Fast Eddien matkasta, kun hän saa hylättyä taakkanaan olleet edesmenneet saavutuksensa ja kunniansa ja onnistuu jälleen nuorentamaan itseään sisimmässään.

Hämyisät biljardisalit ovat elokuvahistoriaa

Biljardielokuvien maailma eroaa yleensä hieman todellisesta maailmasta, mutta niillä on myös paljon kosketuspintaa todellisiin tapahtumiin ja oikeisiin pelaajiin. Biljardihuijareiden valtakaudella menneillä vuosikymmenillä Yhdysvalloissa pelisalit olivat suosittuja ja runsaslukuisia, ja uhkapelit tarjosivat monelle taitavalle pelaajalle hyvän elannon. Nykyään kasipalloa ja uhkapelejä ei enää tarvitse pelata hämyisissä sikarintuoksuisissa pelihalleissa. Biljardia ja muita pelejä voit mennä pelaamaan lähimpään biljardisaliin, tai jos et halua lähteä kokeilemaan taitojasi oikeiden pöytien ääreen, voit uppoutua pelien maailmaan myös kotisohvaltasi lyömällä biljardia tai pelaamalla venttiä netissä.

Jos kuitenkin haluat lähteä jossain vaiheessa pelaamaan biljardia oikealle pöydälle, voit mennä joko rohkeasti biljardisalille kysymään opetusta tai pyytää jostain peliseuraa, mutta sen lisäksi biljardin alkeet voi opiskella mainiosti myös videoita katsomalla. Videoilta opit, millainen ote biljardikepistä otetaan ja miten tukikättä pidetään pöydällä, ja niiden avulla voit tutustua erilaisiin pelimuotoihin ja niiden sääntöihin. Monet biljardivalmentajat uskovat videoiden avulla tapahtuvan opettelemisen auttavan pelin oppimisessa huomattavasti. Joten biljardiaiheiset elokuvatkaan eivät välttämättä ole pelkkää viihdettä, vaan ne voivat myös opettaa pelaamaan! Ainakin ne ovat innostaneet lukuisia uusia pelaajia lajin pariin.

Kylli

Comments are closed.