Dartstaulu ja normaali pisteenlasku

Dartstaulu ja normaali pisteenlasku

Dartstaulu ja normaali pisteenlasku

Darts on urheilulaji, jossa heitetään pieniä torpedomaisia tikkoja pyöreään tauluun, joka on asennettu kiinteästi seinälle. Vaikka lajissa on käytetty lukuisia erilaisia tauluja ja sääntöjä historian aikana, termillä ”darts” tarkoitetaan yleensä nykyään standardoitua peliä, jonka taulun rakenne ja säännöt on määritelty erikseen. Sen lisäksi että dartsia pelataan kilpailuissa ammattilaistasolla, se on myös perinteinen pubipeli, jota pelataan yleisesti muun muassa Isossa-Britanniassa ja Irlannissa, Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

Dartstaulun historia

Dartstaulu saattaa juontaa juurensa puun poikkileikkaukseen. Tikkoja käytettiin historiallisesti sodankäynnissä muinaishistoriassa. Kahakoitsijat käyttivät eri kokoisia tikkoja, jotka muistuttivat pienoiskeihäitä. Tämän sodankäynnin harjoittelu johti taitoa vaativan pelin syntymiseen. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Britannian pubeissa käytettiin tikkatauluja, jotka oli tehty kokonaisista puukappaleista, yleensä jalavasta. Niitä piti liottaa yön yli, että entiset tikanreiät saatiin umpeen. Tämä oli vaativa työ ravintoloitsijalle, vaikkakin darts oli suosittu peli.

Dartstaulun historia

Dartstaulun historia

Nodor niminen yritys ryhtyi valmistamaan savesta tehtyjä tikkatauluja vuonna 1923. Ne eivät saavuttaneet suosiota, joten Nodor siirtyi silloin suosiossa olleiden perinteisten jalavapuisten taulujen valmistamiseen. Taulumalli ei ollut kovin suosittu, ennen kuin joku keksi alkaa käyttää agaavea taulun valmistamiseen. Pieniä nippuja samanmittaista sisalkuitua niputettiin yhteen ja sen jälkeen niput puristettiin kiekoksi ja sidottiin metallikehyksellä. Tämä mali saavutti välittömästi suosiota, sillä tikat eivät tehneet juuri yhtään vahinkoa taululle. Osuessaan tauluun tikat vain upposivat kuitujen väliin. Tällainen taulumalli oli huomattavasti kestävämpi, eikä se vaatinut juurikaan huoltamista.

Vielä tänäkin päivänä laadukkaat dartstaulut valmistetaan sisalkuidusta. Edullisempia tauluja tehdään joskus korkista tai punotusta paperista. Dartstauluissa käytetään kuitenkin nykyään useaa eri tyyppistä sisalkuitua, joita tuodaan Itä-Afrikasta, Brasiliasta tai Kiinasta. Vaikka laajalti levinneiden huhujen mukaan osa tauluista valmistetaan sianharjaksista, kamelin karvoista tai hevosen jouhista, ei ole mitään todisteita, että kaupalliseen myyntiin tarkoitettuja tauluja olisi koskaan valmistettu näistä materiaaleista.

Pisteenlasku

Normaali dartstaulu on jaettu 20:een numeroituun sektoriin, joiden pistearvot ovat 1–20. Numerot on erotettu toisistaan metallilangalla, joka kulkee pienestä keskiympyrästä aina taulun ulommalle kaarelle. Ulkokaaren sisäpuolella olevat metallilankaiset kaaret jakavat kunkin numerosektorin yksin-, kaksin- ja kolminkertaisten pisteiden alueisiin. Dartstaululla voidaan pelata useita erilaisia pelejä, mutta virallisissa peleissä pisteet lasketaan sektorin ja kertoimien mukaan.

Numeroidun sektorin suuret alueet, jotka ovat yleensä mustia ja valkoisia, antavat sektorin nimellisarvon mukaisen pistemäärän. Näiden sektoreiden sisällä metallilangalla erotetut ohuet sisimmäiset, yleensä punaiset tai vihreät alueet taulun säteen noin puolivälissä antavat kolminkertaiset pisteet sektorin nimellisarvosta. Sektoreiden ulkokehällä olevat, myöskin yleensä punaiset tai vihreät alueet antavat kaksinkertaiset pisteet sektorista. Taulu asetellaan niin, että ylimpänä taulussa on numeron 20 tuplapisteiden kaari.

Häränsilmä

Keskimmäinen ympyrä on jaettu vihreään ulompaan ympyrään, jonka arvo on 25 pistettä, sekä punaiseen tai mustaan sisäympyrään, jonka arvo on 50 pistettä. Keskimmäistä ympyrää kutsutaan termillä ”bull”, ja molempia ympyröitä yhdessä nimellä ”bullseye” eli häränsilmä. Sisimmäinen ympyrä luokitellaan tuplaksi, jos pelissä vaaditaan tuplalopetus, eli pelin on katkettava johonkin tuplasektoreista heittämällä.

Pistesektoreiden ulkopuolelta ei saa pisteitä. Tikasta lasketaan pisteet vain, jos se jää kiinni tauluun tai sen kärki koskettaa tauluun esimerkiksi nojaamalla toiseen tikkaan. Tavallista tikkataulua käytettäessä tikasta ei saa pisteitä, jos se jostain syystä kimpoaa tai tippuu taulusta, ennen kuin pelaaja käy noutamassa tikkansa takaisin. Tähän sisältyy myös toisen heiton irrottamat tikat sekä itsestään taulusta irtoavat tikat. Suurin mahdollinen pistemäärä kolmella tikalla on 180 pistettä, jonka saavuttaa heittämällä kolme kertaa numeron 20 triplana.

Kylli

Comments are closed.