Darts-pelien säännöt

Darts-pelien säännöt

Darts-pelien säännöt

Tikkataululla voidaan pelata lukuisia erilaisia pelejä, mutta yleensä puhuttaessa ”dartsista” tarkoitetaan peliä, jossa yksi pelaaja heittää kerralla kolme tikkaa kohti taulua. Heittovuorossa olevan pelaajan täytyy sijoittua niin, ettei mikään osa hänen jaloistaan ylitä heittoviivaa, mutta hän saa halutessaan ylittää viivan nojaamalla eteenpäin ja seisoa viivan takana haluamassaan paikassa.

Normaali 301 tai 501

Tyypillisin tavoite darts-pelissä on heittää nollille valmiiksi sovittu kiinteä pistemäärä, joka on yleisimmin 301 tai 501. Viimeisen tikan täytyy osua joko keskimmäiseen sisäympyrään tai tuplasektoriin, että pelaaja voittaa. Dartsia pelataan yleensä kahden pelaajan välillä, jotka heittävät vuorotellen. Jokaisella vuorolla heitetään kolme tikkaa. Jos dartsia pelataan kahdella joukkueella, aloituspistemäärä saatetaan nostaa joskus 701:een tai jopa 1001:een, mutta muutoin säännöt säilyvät samana.

Jos pelaaja heittää vuorollaan pistemääränsä alle nollan tai tasan yhteen, tai jos hän heittää tuloksen nollaan, mutta siten, että viimeinen tikka ei ole osuma tuplasektoriin tai taulun keskelle, hänen heittovuoronsa ”menee yli”, ja hänen pisteensä palautuvat samaan pistemäärä kuin ne olivat ennen heittovuoroa. Heittämättömät tikat kyseiseltä vuorolta menetetään.

Joissain pelimuunnelmissa tuloksen mennessä yli lasketaan vain viimeisin tikka, joka aiheuttaa yli menemisen. Joidenkin pelaajien mielestä tämä on rehellisempi versio pelistä, sillä yllä mainituilla tavallisilla säännöillä pelaaja voi heittää tarkoituksellisesti yli vaikeaksi kokemansa tuloksen viimeisellä tikalla, että hän voi aloittaa seuraavan vuoron tavoitellen helpompaa lopetusta. Jos pelaajalla on esimerkiksi vuoron alussa 20 pistettä, hän voi yrittää lopetusta tuplakympillä, ja jos hän heittää siihen yksittäisen kympin, hän voi lopettaa taas tuplavitosella. Jos pelaaja heittää nyt toisella tikalla yksittäisen vitosen, hänen jää viisi pistettä, joten hänen kannattaa heittää tuloksensa tarkoituksella yli, että hän voi yrittää uudelleen yhden tikan ratkaisua heittämällä tuplakymppiä seuraavalla kierroksella. Muunnelman mukaisilla säännöillä pelaajan tulokseksi jäisi seuraavaa kierrosta varten 5.

Tupla-aloitus ja minimisarjat

Vaikka tavallisimmin dartsia heitetään suoraan pistemäärästä 501 alaspäin pudottaen, joskus pisteiden saamisen edellytyksenä on tuplan heittäminen alkuun, jolloin ennen tuplaosuman saamista heitettyjä pisteitä ei vähennetä kokonaistuloksesta. Tätä pelimuotoa käytetään esimerkiksi World Grand Prix -kilpailuissa. 501-pelin lopettamisen minimäärä on yhdeksän tikkaa. Tämän voi saavuttaa usealla eri tavalla, mutta tavanomaisin yhdeksän tikan lopetus on kaksi 180 maksimisarjaa ja tripla-20, tripla-19 ja tupla-12. Joidenkin heittäjien mielestä puhtain yhdeksän tikan lopetus on kolme 167 pisteen sarjaa, jolloin sarja on tripla-20, tripla-19 ja häränsilmä.

Killer

Killer on vähintään kahden pelaajan pudotuspeli, joka on parhaimmillaan 4–6 pelaajalla. Aluksi jokainen pelaaja heittää yhden tikan tauluun heikommalla kädellään saadakseen oman pelinumeronsa. Kahdella pelaajalla ei voi olla samaa numeroa. Jokainen pelaaja heittää omalla vuorollaan omasta numerostaan viisi osumaa kolmella tikallaan (tuplat lasketaan kahdeksi, triplat kolmeksi osumaksi). Kun pelaaja on saanut viisi osumaa, hänestä tulee ”killer”, jolloin hän voi tähdätä toisen pelaajien numeroihin tiputtaen heidän pisteitään jokaisella osumalla (tuplat ja triplat lasketaan samoin kuin omissa heitoissa). Jos pelaajan pisteet tippuvat nollaan, hän on ulkona pelistä.

Kellon ympäri

Kellon ympäri tai maailman ympäri on darts-pelimuunnelma, jossa on tarkoituksena heittää kaikki numerot peräkkäin tikkataulusta. Jokainen pelaaja heittää vuorollaan numeroita taululta ykkösestä alkaen edetäkseen seuraavalle kierrokselle. Yksi yhtä vastaan pelattavassa pelissä voittaja on se pelaaja, joka heittää ensimmäisenä viimeisen numeron tai häränsilmän. Joukkuekisassa pelin voittaa ensimmäinen joukkue, joka saa heitettyä viimeisen numeron tai häränsilmän, kun kierros on pelattu loppuun tai kunkin joukkueen jokainen jäsen on heittänyt kyseisen kierroksen.

Kylli

Comments are closed.