Biljardipöydän huoltamisen perusteet osa 3

Biljardipöydän huoltamisen perusteet osa 3

Biljardipöydän huoltamisen perusteet osa 3

Yksi syyllinen, jota et kenties osaa aina nimetä epäillyksi, kun mietit pöydän veran kulumista ja rikkoontumista, ovat pelissä käytettävät pallot. Pallot kannattaa pitää mahdollisimman puhtaina. Voit mopata keittiösi lattiaa tuntien ajan, mutta ei tarvitse kuin yhden parin likaisia lenkkareita, ja lattia on jälleen likainen. Pöydällä pelipallosi ja eritoten lyöntipallo keräävät pölyä ja liitua ja siirtävät ne sitten pöydän pintaan ja valleihin.

Olisi viisasta puhdistaa pelipallot jokaisen pelisession jälkeen ja lyöntipallo jokaisen pelin jälkeen, kertoo Aramith-merkkisiä palloja myyvän yrityksen alueellinen myyntijohtaja Jean-Noel Delentre. Hän suosittelee käyttämään pallojen puhdistamisessa mikrokuituista liinaa ja ehdottaa siirtymistä pois vahoista ja silikonipohjaisista tuotteista, jotka voivat aiheuttaa pallojen pintaan ohuen kalvon, joka taas vie pois pelaajan kontrollia lyönneistä. Kannattaa myös huomioida palloon kehittynyt hetkellinen suuri kuumuus, kun sitä on juuri isketty ja se on liukunut pöydän pintaa pitkin. Joidenkin alan asiantuntijoiden arvioiden mukaan tuo kitkasta johtuva lämpötila saattaa olla hetkellisesti yli 200 astetta celsiusta, mikä riittää vallan hyvin vaurioittamaan verkaa ja sulattamaan tiettyjen pallojen ulkokuorta, mikä jättää lyönnin jälkiä pöytien pintaan. Brunswick Billiardsin laatu- ja asiakaspalvelujohtaja Mike Hynes kertoo, että vanhoissa pöydissä nähtävät valkoiset jäljet ovat palojälkiä. Hynes suosittelee käyttämään fenolihartsista valmistettuja palloja, jotka kestävät parhaiten kitkasta aiheutuvan kuumuuden synnyttämiä vaurioita. Kitkaa aiheutuu myös silloin, kun lyöntiä palloa isketään valleihin ja pusseihin, joten kannattaa välttää pusseja, joissa on maalattu tai koristeltu viimeistely.

Viimeistelyn huoltaminen

Ei voi korostaa liikaa, että biljardipöytäsi on hieno huonekalu, jota kannattaa hoitaa vastaavalla huolellisuudella kuin Edvardiaanisen ajan mahonkipiironkia tai Beaux-Arts-kaappia. Suojaa pöydän viimeistely hyvin. Kovalle lakkapintaiselle viimeistelylle, kuten polyesterillä, komponenttipolyuretaanilla tai vastaavilla tuotteilla viimeistellyille pinnoille suositellaan sitruunaöljyä pehmeällä liinalla levitettynä. Silikonipohjaisia kuluttajatuotteita kannattaa välttää, sillä ne saattavat kuluttaa pinnan viimeistelyä.

Viimeistelyn huoltaminen

Viimeistelyn huoltaminen

Patinoidulle tai maalatulle pinnalle kannattaa käyttää mattavahaa, joka tarjoaa ohuen suojauskerroksen puulle ja viimeistelylle. Nahkataskuja kannattaa hoitaa satulasaippua, jota levitetään pehmeällä liinalla, annetaan kuivua viidestätoista kahteenkymmeneen minuuttiin, joka jälkeen pinta harjataan kenkä- tai biljardiharjalla.

Ensimmäinen tarkastus

Kun olet omistanut biljardipöytäsi ensimmäisen vuoden ajan, kannattaa harkita biljardimekaanikon pyytämistä paikalle tarkastamaan pöytäsi kunto. Monet pöytien myyjät ja asentajat tarjoavat tällaista palvelua, tai he voivat ohjata sinut sopivan mekaanikon puheille. Voit myös selata paikallisia biljardituotteiden myyjien ja palveluiden tuottajien nettisivuja. Mekaanikon kannattaa tarkastaa muutamia pääkohteita, joiden lisäksi sinun kannattaa myös tehdä oma diagnoosisi muutaman vinkin avulla. Ensimmäisenä on tarkastettava, onko pöytä yhä tasapainossa. Voit tehdä oman arviosi käyttämällä tässä tavallista vatupassia. Seuraavana tarkastettava asia ovat kumipehmusteiden kiinnitys valleihin. Kumin itsessään pitäisi kestää kymmenien vuosien ajan. Voit tarkastaa itse pehmusteet kuljettamalla sormeasi valleja pitkin ja tunnustellen painaumia, jotka yleensä johtuvat liian tiukkaan niitatuista niiteistä. Tarkasta myös, onko verassa näkyviä kulumisen merkkejä ja onko se yhä tiukalla. Voit tarkastaa kankaan kireyden painamalla kämmenesi verkaa vasten ja laittamalla koko painoasi kädellesi, jolloin veran ei pitäisi liikkua lainkaan. Tutki vielä, onko pöytälevy liikkunut tai onko levyn osien saumat raottuneet, onko vallien mutterit yhä tiukalla ja onko runko yhä ehjä ja tiukka. Tarkasta lisäksi mahdolliset pinnan halkeamat. Jos et tarkastuta pöytää muuten, tee se vähintään veran vaihdon yhteydessä. Sinun ei kannata olla vainoharhainen, vaikka pöytää uhkaa monet riskit, muista kuitenkin pelata sydämesi kyllyydestä. Vastuullinen käyttö pitää pöydän kunnossa.

Kylli

Comments are closed.

© lahti-bowling 2021