Biljardin historia

Biljardin historia

Biljardin historia

Biljardilla on pitkä ja erittäin rikas historia, joka alkaa 1500-luvulta. Peliä ovat pelinneet kuninkaat, tavalliset kansalaiset, presidentit, hyvät naiset, herrat ja pelurit. Kaikki alkoi nurmikentältä, joka oli alkuun samantyylinen kuin kroketti, jota pelattiin joskus 1500-luvulla Pohjois-Euroopassa. Se on kehittynyt tästä hetkestä biljardipöydän ja sääntöjen nykyiseen tyyliin. Peli siirtyi sisätilaan puupöydälle, jossa vihreä kangas edustaa ruohoa. Termi “biljardi” on peräisin ranskankielisestä kielestä joko sanasta “billart”, joka on yksi puulappuista, tai “bille”, pallo.

Suurin osa tietomme varhaisista biljardeista on peräisin rojaltien ja muiden aatelisten pelaamisesta. Se on tunnettu nimellä “Noble Game of Billiards” 1800-luvun alusta lähtien, mutta on olemassa todisteita siitä, että ihmiset kaikilta elämänaloilta pelasivat peliä alusta alkaen. Vuonna 1600 biljardipeli tunsi yleisölle riittävän hyvin, että Shakespeare mainitsi sen näytelmässään “Antony ja Cleopatra.” Seitsemänkymmentäviisi vuotta myöhemmin ensimmäisessä biljardisäännöissä todettiin Englannista, että siellä oli “vähän muistiinpanoja, joilla ei ole julkista biljardipöytää.”

Naiset ovat pelanneet biljardia yli kaksisataa vuotta. Aiemmin naisella oli hyvin vaikea kehittää biljarditaitoja, koska miespuoliset pelaajat, hänen perheensä ja ystävät eivät yleensä tukeneet hänen ponnistelujaan, eikä kokeneiden naisopettajien tai valmentajien löytäminen ollut helppoa. Kun nämä tilanteet muuttuvat ja muuttuvat edelleen, voimme odottaa naisia tasa-arvoisilta tai jopa ylittävän miehiä kykyyn ja ottamaan pelin uusiin korkeuksiin.

Biljardikepistä ja -pöydästä

Biljardikeppi tai Köö, kuten alan harrastajat sitä kutsuvat, kehitettiin 1600-luvun lopulla. Jossain vaiheessa joku käytti liitua lisäämään kitkaa biljardipallon ja köön välillä, jolla havaittiin merkittävästi parannusta niiden suorituskykyyn. Biljardipöydissä oli alunperin tasaiset seinät kiskoille ja niiden ainoa tehtävä oli pitää pallot putoamasta. Biljardipelaajat huomasivat, että pallot voivat kimmota pois seinistä ja alkoivat tarkoituksella kohdistaa palloja pöydän seinämiin.

Biljardikepistä ja -pöydästä
Biljardikepistä ja -pöydästä

Puu oli biljardipöydän pöytäpaikka noin 1835 saakka, jolloin liuskekivi tuli suosituiksi pelin kestävyyden ja sen takia, että se ei loimi ajan myötä, kuten puu. Vuonna 1839 Goodyear havaitsi kumin vulkanointimenettelyn ja vuonna 1845 sitä käytettiin biljardipehmusteiden valmistukseen. Biljardipöytien koon osalta pituuden ja leveyden välinen suhde muuttui vakioksi 1800-luvulla. Ennen sitä ei ollut kiinteitä taulukon mittoja. Vuoteen 1850 mennessä biljardipöytä oli pääosin kehittynyt nykyiseen muotoonsa.Biljardi- ja uima-allaslaitteet paranivat nopeasti Englannissa 1800-luvun jälkeen, suurelta osin teollisen vallankumouksen takia. Ammattilaispelaajan lahjakkuus on todella hämmästyttävää! Englantilaiset kävijät osoittivat amerikkalaisille, miten spinin käyttö voi tehdä biljardipallon käyttäytymään eri tavalla riippuen siitä, minkä tyyppinen ja kuinka paljon kierrettä laitat palloon.

Itse pelistä ja kasipallosta

Britanniassa hallitsevin biljardi noin 1770-luvulta 1920-luvulle asti oli “englantilainen biljardi”, jossa pelattiin kolmella pallolla ja kuudella taskulla, suurella suorakulmaisella pöydällä. Brittiläinen biljardi toteutetaan tänään pääasiassa “Snookerin” pelin kautta, joka on monimutkainen ja värikäs peli, jossa yhdistyvät hyökkäävät ja puolustavat näkökohdat ja pelataan samoilla laitteilla kuin englannin biljardi, mutta 22 palloa kolmen sijasta. Brittiläinen ruokahalu snookerille on verrattavissa vain amerikkalaiseen baseball-intohimoon; on mahdollista nähdä snooker-kilpailun pelattavan joka päivä Britanniassa.

Yhdysvalloissa hallitseva amerikkalainen biljardipeli, kunnes 1870-luvulla oli amerikkalainen nelipallo-biljardi, pelattiin yleensä suurella (11 tai 12-jalkainen), nelitaskuinen pöytä, jossa oli neljä biljardipalloa – kaksi valkoista ja kaksi punaista. Pisteitä voitettiin pistämällä palloja, raaputtamalla lyöntipalloa tai tekemällä kaaret kahdesta tai kolmesta pallosta.

Entä kahdeksanpallo? Kahdeksan palloa keksittiin pian 1900 jälkeen. Yhdeksän pallo näyttää kehittyneen noin 1920. Vaikka termi “biljardi” tarkoittaa kaikkia biljardipöydällä pelattuja pelejä, joissa on tai ei ole taskuja, jotkut ihmiset ottavat biljardia pelkästään carom-peleihin ja käyttävät biljardipelejä. 1930-luvulla biljardipöydät, erityisesti kolmen tyynyn biljardi, jakoivat valokeilassa.

Vuodesta 1878 vuoteen 1956, miltei vuosittain järjestettiin biljardin mestaruuskilpailuja. Toisinaan, myös sisällissodan aikana, biljardipöydät saivat laajemman kattavuuden kuin sodan uutiset. Pelaajat olivat niin tunnettuja, että heille annettiin savukekortteja.

Kylli

Comments are closed.

© lahti-bowling 2021